SLIJPEN

Slijpen:

Op de meeste kunstijsbanen blijven schaatsen wel zo’n 4 a 5 trainingen scherp. U kunt uw schaatsen gemakkelijk op botte plekken controleren door uw nagel langs het ijzer te halen. Bij scherpe schaatsen snijdt er een mooi rolletje nagel af. Bij botte schaatsen is dat niet het geval. Dit is echter wel een onnauwkeurige manier van controleren. Ook bij een iets minder scherpe schaats zal er wel wat nagel wegsnijden.

Een betere manier, die wel wat oefening vergt, is uw schaats in het licht van voor naar achter bewegen waarbij u de glans van het licht over het geslepen randje laat glijden. Een geslepen schaats is precies haaks en zal dus niet glimmen op het snijvlak. Ontdekt U een glimmend stukje dan dient U Uw schaatsen te laten slijpen. Denk erom een scherpe schaats is een absolute voorwaarde om goed te kunnen schaatsen.

Zorg ervoor dat de slijptafel tafel stevig staat zodat hij niet kan bewegen tijdens het slijpen. Zet de aanslagen vast en evenwijdig aan elkaar op het blok

Klem de schaatsen een voor een in de slijptafel met de binnenkanten naar elkaar toe (linker schaats rechts, rechter schaats links), zodanig dat:

  • de onderkant van de ijzers tegen de aanslagen aankomen;
  • de achterkant van beide ijzers op gelijke hoogte zijn;
  • de schaatsen stevig tussen de tafelbladen geklemd zitten.

Contoleer nog eens of de ijzers goed tegen de aanslagen aankomen.

Verwijder de aanslagen.

Gebruik zo beperkt mogelijk de groffe kant van de steen.

  • Probeer de steen over de gehele breedte te gebruiken om te voorkomen dat de steen hol wordt.
  • Probeer over de gehele lengte van de ijzers dezelfde druk uit te oefenen, maar druk niet te hard.
  • Gezien het vorige punt is het verstandig om halverwege het slijpproces de tafel om te draaien.
  • Beweeg de steen niet te snel over de ijzers om drukverschil en kanteling van de steen te voorkomen.

Blijf slijpen totdat er aan beide zijden van de ijzers een braampje ontstaat. Dit is te controleren door met je nagel omhoog te bewegen tegen het randje. Na ongeveer 3 minuten slijpen dient het ijzer te worden afgebraamd.

Verwijder het losse slijpsel van de ijzers en de slijptafel met een schone doek. Haal het afbraamsteentje op het slijpblok enkele malen langs de ijzers. Erg belangrijk is dat het braamsteentje plat tegen de ijzers blijft: zodra het braamsteentje kantelt maak je de ijzers weer bot.

De bramen die bij het afbramen eventueel zijn omgeklapt naar boven moeten worden weggeslepen. Je kunt nu ook het gewicht van de steen het werk laten doen dus zonder te drukken. Hierna nogmaals nauwkeurig afbramen. Controleer met je nagel of alle bramen zijn verwijderd.

Polijsten:

De schaatsen zijn nu scherp maar kunnen met een polijststeen of polijstdriehoek verder worden behandeld.De schaatsen krijgen een spiegelend oppervlak (de groeven verdwijnen) hetgeen ten goede komt van de glijfase.Het polijsten dient voorzichtig en zeer nauwkeurig te gebeuren om te voorkomen dat de rand wordt beschadigd, met als gevolg opnieuw een botte schaats.